IFRS 16 sopimuskauden muutos

Kohteesta Kasperi Wiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä

Kasperi 10.13 versiossa sopimuskauden muutos on tehty huomattavasti helpommaksi. Kun velka -näytössä perustetaan korvaava IFRS 16 vuokrasopimus (ts. ei ensimmäinen), tunnistaa ohjelma kyseessä olevan muutoksen olemassa olevaan sopimukseen ja ehdottaa automaattisesti muutoshetkeksi kuluvan kauden maksupäivää (jos kuluva päivä on <15, niin edellisen kuukauden) joka on maksupäivä (ts. jos maksut 3 kk välein, niin edottaa sen mukaista kuukautta) ja aika on jäljellä oleva. Lisäksi käytetään aiemman sopimuksen kaikkia parametreja.

Uusi parametri Synkronoi kohteen pitoaika (joka oletuksena päällä korvaavissa sopimuksissa) muuttaa myös kohteen pitoajan päättymään automaattisesti uuden sopimuksen pitoajan päättymiskuukauteen. Tällöin sopimuskauden muutokseksi riittää, että syötät uuden jäljellä olevien kausien määrän ja talletat sopimuksen – tämä muuttaa sekä sopimuksen nykyarvon ja poistolaskennan pitoajan.

IFRS16 sopimuskaude muutos u1.png

Ongelmakohtia

  • Kasperin 10.15 versiossa on havaittu bugi, jonka vuoksi kohteen pitoaika ei synkronoidu sopimuskauden muutokseen, mikäli muutostapahtuman alkupäivä ja voimaantulopäivä eivät ole samat. ts. syötä ne samaksi. Jos tarve olisi syöttää tapahtuma siten, että sen voimaantulopäivä olisi esim. 1 kk aiemmin ja vuokra muuttuu samalla, niin syötä tapahtuma siten, että sekä alkupäivä että voimaantulopäivä ovat tuon 1 kk aiemmin ja sen jälkeen syötä 'poikkeava maksu'- tapahtuma samalle kuukaudella 1 kk mittaisena, jossa syötät aiemman mukaisen vuokran. Näin muutos astuu voimaan aiemmin, mutta vuoka ei muutu ennen kuin halutusta päivästä.

Haku : IFRS 16