Esite:Kiinteistöinvestointien ALV-vastuiden seuranta

Kasperi Wikistä
Versio hetkellä 12. syyskuuta 2019 kello 07.42 – tehnyt Noora.tuominen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiinteistöinvestointien ALV-vastuiden seuranta löytyy vakio-ominaisuutena Espina Oy:n Kasperi 9.0 poistolaskentaohjelman AB-versiosta. Toiminnon avulla voit seurata kiinteistöinvestointien ALV-vastuita ja niiden muutoksia.

Toimistotilat-Kasperi-kiinteistöinvestointien-alv-vastuiden-seuranta.jpgToiminto tuotaa raportoinnin tilinpäätökseen sekä tiedot verotusta varten.

Esimerkkiraportti ALV-vastuiden raportoinnista


Seurannan perusperiaatteet ovat:

  • ALV-vastuutapahtumat perustetaan käyttöomaisuuskohteiden alle
  • Toiminnan ALV-vähennyskelpoisuus ja sen muutokset määritellään organisaatiorakenteelle (esim. kustannuspaikalle). Oletuksena toiminta on 100% vähennyskelpoista
  • Laskenta tapahtuu kuukausikohtaisesti (jopa ½-kuukauden tarkkuudella, jos kuukauden päivät jakaantuvat tasan eri käyttötarkoituksiin)
  • Laskenta huomioi kesken tilikautta tapahtuvat muutokset (yritysjärjestelyt, kiinteistön luovutuksen), jolloin kiinteistö on seurantavastuun alaisena vain osan tilikautta
  • Vastuutapahtumat voidaan siirtää tiedostona ympäristöstä toiseen ja konvertoida excel-taulukosta
  • Raportointi tapahtuu ohjelman raporttigeneraattorin avulla. Mukana toimitetaan valmis vastuuraportti (ks. kuva yllä). Raportointi voi tapahtua kiinteistöittäin, käyttöomaisuuskohteittain, tai vaikka monesta yhtiöstä kerralla.
  • Tiedot voidaan kopioida sekä näytön 'Seuranta' - sivulta että raportilta excel-taulukkoon lähempää tarkastelua varten.
Esimerkkinäyttö ALV-vastuutapahtumasta
Esimerkkinäyttö ALV-vastuun laskennasta


Ohjelma on monikäyttöinen ja pelkässä ALV-vastuiden seurannassa on esim. mahdollista seurata monia yhtiöitä yhden Kasperin yhtiön alla. Tällöin yhtiö voidaan perustaa organisaatiohierarkian ylemmäksi tasoksi ja kiinteistöt sen alle. Vuokralaiset, joiden tulevan käytön vähennyskelpoisuus poikkeaa kiinteistön yleisestä vähennyskelpoisuudesta, voidaan perustaa oma organisaatiotunnus tai poikkeava tuleva vähennyskelpoisuus voidaan määritellä hankintakohtaisesti.

Kasperi hallitsee myös sellaiset erityistarpeet kuin rakentamisvaiheen jälkeen tyhjillään olevat tilat, joista saadaan tehdä takautuva ALV -vähennys ensimmäisen vuokralaisen myötä.

ALV-vastuutietoja voidaan tuoda liittymällä kirjanpidosta ja olemme Espinassa myös kiinnostuneet kehittämään tuotetta asiakastarpeiden mukaan.

Mahdollisia ongelmakohtia liittymissä on mm. se, että muistiotositteella tehdyt korjaukset saattavat jättää ALV-tiedot siirtämättä, ellei tähän ole kiinnitetty huomiota (kirjanpitojärjestelmästä riippuva asia).Hakusanat: Kiinteistön ALV, Kiinteistöinvestointien arvonlisäverovastuu, arvonlisäverovastuun raportointi, arvonlisäverovastuun laskenta, kiinteistön käyttötarkoitus